Eerste Gooi ’t Op Lokaal event groot succes!

Terugblik 1e Event: Gooi ’t Op Lokaal

Op 18 juni was De groene afslag het toneel voor de eerste grote bijeenkomst van Gooitoplokaal. Met schitterend weer, inspirerende sprekers en fijne mensen als deelnemers werd het een geweldige dag. 

De dag werd geopend door dagvoorzitter Nathalie Hazenberg. 

Zij vertelde over de opzet van de dag, de oorsprong van het initiatief en hoe de organisatie via een doorbraaksessie in de flow kwam, iets waar Nathalie veel ervaring mee heeft vanuit haar professionele achtergrond en ook over schrijft in haar boeken. De stralende zon maakte dat het programma daarna meteen naar buiten werd verplaatst. 

Met meer dan tachtig mensen luisterden we naar Bob de Wit, die vertelde over Society 4.0. Met een aanstekelijke Rotterdamse tongval legde hij uit dat na het feodale tijdperk, de periode van handel en als derde de geïndustrialiseerde samenleving we nu aan de vooravond van een nieuw maatschappijtype staan. Elke overgang was gepaard gegaan met rumoer. Daar moeten we ook nu niet van schrikken, maar vooral anticiperen op wat er komen gaat.

Na de koffie vertelde Christa Nagtegaal hoe het concept van ‘One small town’ kan bijdragen aan een nieuw sociaal systeem en kan zorgen voor een bloeiende lokale economie. Door elke week een aantal uren bij te dragen aan het bouwen aan een eigen gemeenschap ontstaan nieuwe samenlevingsvormen die die overvloed voor iedereen oplevert en vrij zijn van de bestaande systemen. 

 

Ook tijdens de heerlijke lunch werd er in een sfeer van verbondenheid in de schaduw druk verder gepraat door alle aanwezigen. Anthony Mighels van De Florijn legde daarna haarfijn uit welke problemen we met de euro hebben en welke oplossing hij daarvoor heeft gevonden. Het huidige geldsysteem wordt gedreven door rente, wat betekent dat mensen met veel bezit rente ontvangen en mensen die moeten lenen, rente betalen. Zo blijft rijkdom telkens bij dezelfde groep. Ook halen aandeelhouders van corporates geld uit de lokale economie en verplaatst rijkdom zich ook op die manier. De Florijn geeft de optie om renteloos te lenen en zorgt ervoor dat geld in de lokale economie blijft. Aan ons de taak dit gedachtengoed lokaal onder de aandacht van burgers en ondernemers te brengen. 

 

Anthony gaf het stokje over aan Berber Pieksma, gepensioneerde huisarts uit Friesland. 

Onder de naam Mrs. Covid legde Berber op YouTube uit hoe zij tegen de coronacrisis aankijkt. Met een ongekende passie en strijdlust vertelde ze waar ze in haar werk tegenaan was gelopen en hoe ze was tegengewerkt toen ze zich tegen de regels van het RIVM uitsprak. Ze vertelde over middelen als ivermectine, goedkoop en gewoon beschikbaar, dat in een heel vroeg stadium mensen kan helpen als ze besmet zijn. In die visie werden en worden huisartsen volop tegengewerkt.

 

Voor de finale ging iedereen weer naar binnen voor de presentatie van Peter Bruun van Boer en Voedsel. Hij gaf een mooi inkijkje in de opstartfase van het initiatief waarbij alle tussenschakels zijn verdwenen en producten direct van de boer bij de consument belanden. Op deze manier gaat duurzaam voedsel tegen een eerlijke prijs vers van de boer naar de mensen die het gezamenlijk afnemen en distribueren.

Daarnaast gaf Ron een korte toelichting over de bodemische aardappelen van boer Arnold en de geweldige voedingswaarde die deze aardappelen hebben. 

 

Het was een zeer geslaagde dag met veel inspiratie, verbinding en herkenbaarheid. En, het smaakt naar meer, niet alleen omdat het zo inspirerend is, maar omdat we ook nu sterker dan vorig jaar de noodzaak en urgentie voelen om echt zaken van de grond te krijgen. 

 

Door: Arnoud van Leeuwen