01. Regionale Economie

Hoe houden we de werkgelegenheid in onze regio sterk, duurzaam en actief. Lokaal ondernemen en consumeren; lokaal circulair rentevrij geld, waardecreatie en ruilmiddelen; betrokkenheid van burgers, ondernemers en publieke organisaties; uitwisseling met andere regio’s.

Door regionaal te kopen gaat de koopkracht regionaal rond voordat ze als gewone euro’s buiten de gemeenschap uitgegeven worden. Die extra geldcirculatie betekent dat bedrijven extra verkopen doen en extra inkomen voor hen en hun medewerkers genereren. Het geld wordt vier keer of nog vaker verdiend en weer uitgegeven voordat het uit de gemeenschap verdwijnt. Hetzelfde geld, maar het stimuleert de lokale productie en consumptie.

Belangrijke instrumenten voor het stimuleren (‘boosten’) van een regionale economie zijn een lokale munt (die ontworpen is om de belangen van de regio te dienen) en het openen van lokale betaalrekeningen door ondernemingen, overheid en burgers. Van het grootste belang voor het slagen van een lokale economie met lokaal geld en betaalrekeningen is dat een bepaalde schaal nodig is, het moet min of meer de lokale standaard worden. Dit maakt grootschalige promotie en communicatie nodig vanaf het eerste begin.

De regionale organisatie creëert waarde voor de leden in de regio en in alle maatschappelijke velden. De regionale organisatie wordt zo ingericht dat ze kan concurreren met (wereldwijde) commerciële bedrijven. Daarbij wordt de regionale maatschappelijke meerwaarde van lokaal kopen benadrukt, en de regionale nadelen wanneer voor andere bedrijven (zoals Amazon) wordt gekozen, uitgebreid opgesomd.

Visie en Missie

De lokale productie en consumptie stimuleren door extra regionale geldcirculatie. Werkgelegenheid in onze regio sterk, duurzaam en actief houden.

Wil je meebouwen aan dit veld?

Laat het ons weten, dan zorgen wij dat één van ons zo spoedig mogelijk contact met je opneemt om te bespreken wat je zou kunnen en willen doen.