Vitaal Voedsel Festival

Algemene informatie

Het Vitaal Voedsel Festival vindt plaats op: Zaterdag 27 januari 2024 tussen 10.00 – 16.00 uur

 

Adres: Roelofslaantje 6, 1411 HA Naarden.

Er is beperkt parkeermogelijkheid op het terrein.

Bij grote drukte kunt u uitwijken naar de parkeerplaats van Speelpark Oud Valkeveen, Oud Huizerweg 2, 1411 GZ Naarden.
Van daaruit is het ca. 7 minuten lopen naar de festivallocatie.

 

LET OP: ivm zwangere reeën in het bos en op het terrein mogen eventueel meegebrachte honden alleen STRAK AAN DE LIJN mee.

 

Entree: 2,00 Euro / Florijn inclusief 1 kopje koffie of thee
Lezingen, presentaties, wildplukwandeling: 5,00 Euro / Florijn
Contant te betalen aan de kassa van het festival.



 

Consumpties: 2,00 á 4,00 Euro / Florijn 
U heeft de keuze uit: koffie, thee, cappucino, water, warme chocomel (met/zonder slagroom), alcoholvrije glühwein, bananenbrood, bietencake, kastanje fudge, dadel/spelt koekjes, stoofpeertjes, andijviestamppot met bodemische aardappelen, verschillende quiches en soepen, drie soorten wraps (groente, spicy, zalm) en wellicht nog meer…
Graag contant afrekenen aan de kassa van de keuken. 




 

Er is geen garderobe.

Het programma
Binnen in de grote zaal

Rebearth

Kees de Vries van www.rebearth.eu en www.agrosensi.com is aanwezig met een kraam om achtergrondinformatie te geven over de herstart van schone, natuurlijke landbouw met Rebearth.
Voldoende gifvrij voedsel is het begin van genezing van de mensheid. Kunstmestvrij, chemievrij en betaalbaar voedsel in overvloed voor een steeds gezonder wordende populatie. Het systeem van morgen werkt vandaag al op drie continenten. 
Om 11.00 en 13.45 uur geeft Kees een lezing (40 minuten) in de lezingenzaal om hier meer over te vertellen en vragen te beantwoorden. Het Rebearth water is ter plekke te koop.

 

Tanza Coffee



Heerlijk en eerlijk vers gebrande Specialty koffie, zonder bestrijdingsmiddelen verbouwd door 30 kleinschalige boerenfamilies in Kilimanjaro, Tanzania. Deze door Ikupa geïmporteerde Fairtrade koffie wordt ook op het festival geschonken zodat u hem, na de proef op de som genomen te hebben, zelf kunt aanschaffen voor een vleugje exotische natuur in huis.
Meer info over de achtergrond en verschillende smaken vindt u op https://tanzacoffee.com.

 

Elektrocultuur

Planten groeien beter met elektrocultuur. Hun wortels, stengels, bladeren en vruchten zijn groter en sterker. De planten zijn gezonder. 
Caspar Pompe van Elektrocultuur Nederland kan je hier aan zijn kraam alles over vertellen. 
Ook kun je je inschrijven voor een workshop gegeven door Yannick van Doorne.

Meer informatie op Elektrocultuur Nederland – Nederlands netwerk voor elektrocultuur en https://www.elektrocultuurvandoorne.com/. 



 

Lichtwortel / Yacon
Een in Europa nog redelijk onbekende knol uit de Andes – de lichtverteerbare yacon (ook wel grondappel genoemd, familie van aardpeer en zonnebloem) – wordt al sinds jaren geteeld door Bea en Robert Honorits in hun moestuin in Almere. Tijdens dit festival kunt u proeven van alle lekkernijen die Bea er in de loop der jaren van wist te toveren, waaronder jam. U kunt verse yaconknollen kopen van de oogst in november en alvast broedknollen aanschaffen om later in het voorjaar – na de ijsheiligen – te planten in uw eigen moestuin. 
Daarnaast brengen Bea en Robert Luffa sponsen mee van planten uit eigen moestuin alsmede bijenwaskaarsjes in verschillende vormen.
Meer informatie en recepten met yacon vindt u op internet, voor rechtstreeks contact met Bea en Robert kunt u mailen naar b.honorits@gmail.com. 




 

Sappen en siropen

Fleur Thomson van De Heerlijkheid Oukoop uit Nieuwer ter Aar heeft een scala aan heerlijke sappen en siropen van eigen boomgaard. Op haar Facebook pagina kun je zien wat voor producten zij aanbiedt: https://m.facebook.com/people/Heerlijkheid-Oukoop/100063642965561/

 

Florijn

Jacqueline Beers is aanwezig met informatie over de Florijn als complementaire munt voor gebruik binnen Nederland. U kunt tijdens het festival uw Euro’s omwisselen naar Florijnen en daarmee betalen voor consumpties, lezingen, workshops en producten van verschillende standhouders.
Om 11.45 en 14.30 uur geeft Jacqueline twee korte presentaties in de blokhut over de inzetbaarheid en mogelijkheden van de Florijn (30 minuten), wellicht gaat u hierna met een heel andere kijk op geld (en wat extra florijnen op zak) naar huis?
Meer informatie via https://betalenmetflorijn.nl/wat-is-florijn/




 

Gaia-Seeds 



Petra de Bruin verkoopt biodynamische zaden van groenten, kruiden, bloemen en kiemgroente. Deze zijn van zeer goede kwaliteit, GMO vrij en de meeste zijn Demeter gecertificeerd. De prijzen zijn lager dan via de gangbare kanalen omdat de verspreiding van natuurlijke zaden haar missie is.
“Behoudt je onafhankelijkheid met zaden zoals de natuur het bedoeld heeft!”
Meer informatie op https://gaia-seeds.shop/.

 
Buiten onder de overkapping

 

Doorgeefmarkt



Als variant op een initiatief dat in Amsterdam is ontstaan (www.tastebeforeyouwaste.nl) heeft een groepje particulieren in Bussum een aantal winkels en twee marktkramen geadopteerd die ons iedere week (soms dagelijks) hun voedseloverschotten geven. Hiervan organiseren wij iedere donderdagmiddag een doorgeefmarkt waar steeds meer mensen op af komen. Tijdens het festival laten we spullen proeven die anders weggegooid zouden zijn en kun je soep en jam aanschaffen die we van deze overschotten hebben gemaakt. Ook leggen we met veel plezier uit hoe je in je eigen omgeving een doorgeefmarkt kunt opzetten.
“Het geeft onnoemelijk veel voldoening om op deze manier met overvloed bezig te zijn!”
Contactpersoon lindeke@dds.nl.

 

Boer en Voedsel

Met boer en voedsel houden we gezond makend voedsel toegankelijk door samen eten direct bij de boer te kopen voor een eerlijke prijs. 
Je bestelt online en haalt je bestelling op bij het distributiepunt in jouw dorp. Dit is gewoon bij iemand thuis, die zich als distributiepunthouder opgegeven heeft. Zo leer je ook nog leuke mensen kennen. 
Tijdens het festival vertellen we alles over onze werkwijze en kunt u ter plekke heerlijke groenten aanschaffen rechtstreeks van de boer.
Voor meer informatie en het eventueel plaatsen van een bestelling kijk op www.boerenvoedsel.nl.

 

Bodemisch Food


Boer Arnold van Woerkom uit Bant heeft in het Gooi een trouwe schare fans opgebouwd die wekelijks zijn bodemisch geteelde aardappelen afnemen. Goed voedsel begint bij een goede bodem waarin alle mineralen in de juiste balans aanwezig zijn. Commentaar van een oudere aardappeleter: “Deze aardappels smaken zoals in mijn jeugd!” Arnold geeft om 10.15 en 13.00 uur een lezing in de lezingenzaal (40 minuten) en zijn aardappelen zijn te koop, maar vooral ook te proeven in de soep en stamppot die tijdens het festival worden geserveerd. 
Meer informatie op www.bodemischfood.nl.

 

Gevitaliseerde eieren

Pluimveehouder Piet Baars uit Hagestein verkoopt eieren met een extreem hoge boviswaarde en geeft een lezing over hoe hij dit bewerkstelligt. Zijn standpunt is: “Een gezond lichaam heeft geen medicatie nodig. En nu verder!”
Piet’s presentaties om 12.15 en 15.00 uur (40 minuten) in de lezingenzaal zijn uitstekend te combineren met de informatie over Rebearth. 
Meer info op www.biomeerwaarde-ei.eu/pluimveehouders/show/familie-baars.

 

Zuivelproducten en gezond vlees



Maarten Voortwyk uit Breukelen verkoopt een breed assortiment aan vleesproducten van zijn met gras gevoerde runderen, veldhoen, vrije uitloop eieren en neemt van zijn collega zuivel en kaas mee. In zijn lezingen om 11.45 en 14.30 uur (40 minuten) vertelt hij graag over de regeneratieve landbouw die hij op zijn bedrijf toepast en hoe hij daar zo toe gekomen is. 
Meer info op: www.voortwyk.nl.




 

Wildplukwandeling



Jeroen en Ruben geven om 10.15 uur, 12.15 uur en 14.15 uur wildplukwandelingen van ca. anderhalf uur op het terrein van het Vitaal Voedsel Festival. Het zal u verbazen hoeveel eetbaars u ook in de winter in de natuur kunt vinden.
Ruben is opgegroeid in de jungle van Suriname. Hij is bijzonder gedreven om te floreren in de natuur en is bushcrafter. Grappen maken neemt hij serieus. 
Jeroen heeft roots in het leger waar hij enige tijd bij het Korps Commandotroepen heeft gewerkt en is continu aan het survivallen aangezien hij zijn ‘vrij zijn’ niet kon vinden. Toen ze samen kwamen te werken leerde Jeroen van Ruben hoe hij zijn lunch bij elkaar kon plukken in hartje Amsterdam.
“Het blijft buitengewoon onbeperkt wat de natuur ons te bieden heeft. Daar hebben wij het graag over tijdens deze wandelingen.”


 

LET OP: ivm zwangere reeën op het terrein mogen eventueel meegebrachte honden alleen STRAK AAN DE LIJN mee.

 
Workshops en presentaties in de blokhut (max 12p)

Kiemen

Presentatie 1: 10.15 – 10.55 uur


Presentatie 2: 13.00 – 13.40 uur

 

Rudolf Grob geeft twee presentaties waarin u leert om volgens zijn kiem methode in 4 tot 5 dagen een voedselvoorraad te kweken voor 2 tot 3 weken voor één persoon. 
Bent u geïnteresseerd in dit superfood en snelle noodvoedsel? 
Dan bent u van harte welkom op zijn presentaties in de blokhut om 10.15 en 13.00 uur (40 minuten). Mocht u geïnspireerd zijn om zelf met kiemgroenten aan de slag te gaan kunt u die aanschaffen bij de kraam van Gaia-Seeds.

 


Voeding met liefdevolle aandacht voor gezondheid en welzijn

Interactieve sessie 1:  11.00 – 11.40 uur


Interactieve sessie 2:  13.45 – 14.25 uur

 

Voeding en vertering zijn onlosmakelijk verbonden met een goede gezondheid. Veel fysieke klachten vinden hun oorsprong in verteringsproblemen en ongezonde darmen. Orthomoleculair Natuurgeneeskundig Therapeut Imgrid Faber – de Roos nodigt je uit om in een interactieve setting een kijkje te nemen in de wijsheid van je lichaam en de spijsvertering. 
“Goed naar je lijf luisteren is erg verstandig. Het lichaam liegt nooit.” 
Meer info op www.gezondheidvoedingadvies.nl. 




 


Florijn

Presentatie 1: 11.45 – 12.10 uur


Presentatie 2: 14.30 – 14.55 uur

 

Jacqueline Beers is aanwezig met informatie over de Florijn als complementaire munt voor gebruik binnen Nederland. U kunt tijdens het festival uw Euro’s omwisselen naar Florijnen en daarmee betalen voor consumpties, lezingen, workshops en producten van verschillende standhouders.
Om 11.45 en 14.30 uur geeft Jacqueline twee korte presentaties in de blokhut over de inzetbaarheid en mogelijkheden van de Florijn (30 minuten), wellicht gaat u hierna met een heel andere kijk op geld (en wat extra florijnen op zak) naar huis?
Meer informatie via https://betalenmetflorijn.nl/wat-is-florijn/

 


Vitaminen en mineralen 


Presentatie 1: 12.15 – 12.55 uur


Presentatie 2: 15.00 – 15.45 uur (uitloop mogelijk tot 16.00 uur)


Carla de la Rive Box en Joke Vader geven twee presentaties over het kweken van tarwegras, kiemen en kombucha voor een optimaal aanbod aan vitaminen en mineralen in uw voeding. Ook vertellen ze over het zelf maken van gezondheidsbevorderende ghee van roomboter en sole van Keltisch zeezout. U bent welkom om 12.15 en 15.00 uur in de blokhut voor een presentatie van 40 minuten. Op https://linktr.ee/jokevader vindt u alle benodigde informatie over de tijdens deze presentaties genoemde recepten.
A new ADVENTURE is being launched soon! Stay tuned….

 
Lezingen in de kleine zaal (max 20p)

 

Bodemisch Food



Presentatie 1: 10.15 – 10.55 uur


Presentatie 2:  13.00 – 13.40 uur



 

Boer Arnold van Woerkom uit Bant heeft in het Gooi een trouwe schare fans opgebouwd die wekelijks zijn bodemisch geteelde aardappelen afnemen. Goed voedsel begint bij een goede bodem waarin alle mineralen in de juiste balans aanwezig zijn. Commentaar van een kritische aardappeleter: “Deze aardappelen smaken zoals in mijn jeugd!” Arnold geeft om 10.15 en 13.00 uur een lezing in de lezingenzaal (40 minuten) en zijn aardappelen zijn te koop maar vooral te proeven in de soep en stamppot die tijdens het festival worden geserveerd. Meer informatie op www.bodemischfood.nl.

 


Rebearth


Presentatie 1: 11.00 – 11.40 uur


Presentatie 2: 13.45 – 14.25 uur


 

Kees de Vries van www.rebearth.eu en www.agrosensi.com is aanwezig met een kraam om achtergrondinformatie te geven over de herstart van schone, natuurlijke landbouw met Rebearth.
Voldoende gifvrij voedsel is het begin van genezing van de mensheid. Kunstmestvrij, chemievrij en betaalbaar voedsel in overvloed voor een steeds gezonder wordende populatie. Het systeem van morgen werkt vandaag al op drie continenten. Het Rebearth water is ter plekke te koop.
Om 11.00 en 13.45 uur geeft Kees een lezing (40 minuten) in de lezingenzaal om hier meer over te vertellen en vragen te beantwoorden.





Regeneratieve landbouw

Presentatie 1: 11.45 – 12.10 uur


Presentatie 2: 14.30 – 14.55 uur



 

Maarten Voortwyk uit Breukelen vertelt je graag over de Regeneratieve Landbouw die hij op zijn bedrijf toepast en hoe hij daar zo toe gekomen is. Regeneratieve landbouw kenmerkt zich door minimale bewerking van de bodem, maximalisering van de biodiversiteit, het bedekken van de bodem, altijd iets laten groeien in de bodem en integratie met landbouwdieren. Dit heeft tot gevolg: meer biodiversiteit (meer soorten gewas en dieren), opslag van koolstof (de C van CO2) via fotosynthese, een gezond bodemleven en het recyclen van stikstof.
Kijk voor meer info op: www.voortwyk.nl.




 


Gevitaliseerde eieren



Presentatie 1: 12.15 – 12.55 uur


Presentatie 2: 15.00 – 15.45 uur (uitloop mogelijk tot 16.00 uur)



 

Pluimveehouder Piet Baars uit Hagestein verkoopt tijdens het festival eieren met een extreem hoge boviswaarde en geeft een lezing over hoe hij dit bewerkstelligt. Zijn standpunt is: “Een gezond lichaam heeft geen medicatie nodig. En nu verder!”
Piet’s presentaties om 12.15 en 15.00 uur (40 minuten) in de lezingenzaal zijn uitstekend te combineren met de presentaties over Rebearth.
Meer info op www.biomeerwaarde-ei.eu/pluimveehouders/show/familie-baars.