Geslaagde try-out Verbindingscirkel

Om de week worden er in Piith in Bussum verbindingscirkels georganiseerd en begeleid door onze Peacedoctor Yves Groen. Na een geslaagde try-out op 18 oktober, zal dit om de week georganiseerd worden.  Deelname is kosteloos voor leden van de coöperatie, aanmelden is fijn. Yves doet hieronder verslag van de eerste avond wat meteen een beeld geeft van de bedoeling.

Er waren tien mensen in Piith aan de Laarderweg 65 voor de eerste verbindingsavond. Vanaf nu organiseren we elke twee weken zo’n avond om een mooi ritme van elkaar ontmoeten én aanpakken te creëren. Ik ben de begeleider van deze avonden en ik begon de avond met de statement dat 9 van de 10 van dit soort groepen uit elkaar valt en dat doorgaans 9 van de 10 projecten niet slaagt.

…en dat ik wil bijdragen om Gooi in Verbinding bij die kleine minderheid te laten horen. Wat daar volgens mij bij helpt zijn:

  • Heldere en gedeelde richting
  • Voldoende gelijkgestemdheid en momenten van verbinding
  • Helderheid over verantwoordelijkheden en beslisprocessen

We begonnen daarom gisteravond eerst bij het stilstaan bij de missie van Gooi in Verbinding: We willen een praktische bijdrage leveren aan een mooiere wereld, voor onszelf en voor onze kinderen. Door in lokaal georganiseerde gemeenschap elkaar te helpen basisbehoeften te vervullen. Via maatschappelijke en economische projecten waarvan wijzelf en anderen zeggen: “WOW, wat mooi dat dit er is!”

Na het stilstaan bij wat ons als groep bindt, gingen we in drietallen als mensen met elkaar verbinden.

Er werd met aandacht naar elkaar geluisterd over de ups en downs van het leven. Door de tijd te nemen om onze frustraties, eenzaamheid en stress te verwerken, voorkomen we dat we die mee nemen in onze projecten en groepjes. Er ontstonden een paar krachtige momenten van verbinding. Het was ook nog even zoeken naar de timing: hoe zorg je dat iedereen gehoord wordt of dat je afspreekt dat iemand die meer aandacht nodig heeft die ook krijgt. Daar heb ik voor geleerd voor de volgende keer.

Na het verbinden hebben we gekeken naar wat er voor nodig is om effectief aan te pakken, in gezamenlijkheid. Dus niet continu op wilskracht, omdat die vrij snel uitgeput raakt…en ook niet vanuit de eenzaamheid van “dan doe ik het wel…”. Want ik denk dat wilskracht en daadkracht nodig zijn, zeker aan het begin…maar wijsheid, structuur en gezamenlijkheid zijn ook belangrijk. Die helpen om na die enthousiaste beginfase de uitvoering voort te zetten, om in de flow te blijven.

Om bij die flow te helpen, hebben we zeven stappen doorgenomen die uitleggen hoe je van idee naar voorstel naar een gezamenlijk gedragen beslissing kunt komen. Deze stappen kan iedereen binnen Gooi in Verbinding doorlopen om van een idee werkelijkheid te maken.

De helderheid van deze stappen raakte meerdere mensen. De stappen gaven volgens mij inzicht in waar wij zelf in het verleden niet zo zorgvuldig en vooral alleen hebben gehandeld…en hoe we dat in de toekomst anders kunnen doen.

Na dit onderdeel sloten we de avond af met de vervolgstappen die we gaan nemen in onze projecten.

Wat ik begreep van de deelnemers is dat de avond vrij vervullend was. Woorden als “gezamenlijkheid”, “gedeelde richting”, “inzicht” en “positief verrast” kwamen naar boven aan het einde van de avond.

Ik ben zelf als begeleider ook tevreden voor een eerste keer. Het liep wat anders dan gepland, zoals dat gaat met een try-out :-).

Met de feedback van de deelnemers pas ik het een en ander aan voor de volgende woensdagavond op 1 november. Je bent dan vanaf 19:00 welkom voor de tweede verbindingsavond. We beginnen met het programma om 19:30.

Op de volgende avond is er in ieder geval ruimte om met Luna aan de droom van een eigen clubhuis te werken. Ikzelf verwacht te gaan werken aan de verbonden polarisatiecirkel. Je bent welkom om aan je eigen groep en projecten te komen werken of te ontdekken wat je kunt bijdragen aan bestaande projecten.

Deze verbindingsavonden worden mogelijk gemaakt met steun van jouw contributie, dus een donatie of bijdrage is niet nodig. Aanmelden of afmelden bij mij is niet verplicht, maar het helpt mij wel bij het overzicht en om in verbinding met je te blijven.

Ik sluit af met een dankbaar gevoel voor wat ik heb mogen bijdragen én voor wat ik heb mogen leren.

Wil je mij via Zulip of op 06-14189777 contacten als je nog een vraag, zorg of suggestie hebt over deze avonden, over dit verslag of over de komende avonden?

Met vriendelijkheid vanuit Bussum,

Yves